Ενεργοποίηση των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) ζητά ο Σπύρος Κουλκουδίνας για τη στήριξη των καλλιεργητών Πύδνας Κολινδρού που η παραγωγή τους καταστράφηκε

Να  εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των παραγωγών ακτινιδίων και οπωροφόρων στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού  που οι καλλιέργειες τους υπέστησαν ζημιές, μέσα από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ), ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,  ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας.

Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, αυτό προϋποθέτει  την προετοιμασία και υποβολή  πλήρους φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 108 παράγραφος 3 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας αναφέρει ότι παραγωγοί ακτινιδίων και οπωροφόρων δέντρων δήμου Πύδνας Κολινδρού βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή (Κίτρος, Σφενδάμη κ.α.) στις 3 Μαϊου, προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες και στην παραγωγή τους ενώ είχε προηγηθεί και η χαλαζόπτωση στις 21 Απριλίου που και αυτή προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Οι ζημίες αφορούν καλλιέργειες σε ακτινίδια, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, σιτηρά, αμπέλια, καρπούς με κέλυφος  κ.α.

Σύμφωνα με έγγραφη ενημέρωση που έχει ο κ.Κουλκουδίνας, επίκειται η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενταχθούν στα αποζημιωτικά αίτια και οι ανεμοθύελλες αλλά στην παρούσα φάση ο Βουλευτής εκτιμά ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μέσα  από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις ( ΠΣΕΑ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας του κ.Κουλκουδίνα:

                                   Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Στήριξη των παραγωγών ακτινιδίων και καλλιεργειών οπωροφόρων  στην Πιερία που οι καλλιέργειες και η παραγωγή τους υπέστησαν ζημιές

Κύριε Υπουργέ,

Οι παραγωγοί ακτινιδίων και άλλων καλλιεργειών σε αγροτικά χωριά του Δήμου Πύδνας Κολινδρού βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή  (Κίτρος, Σφενδάμη κ.α.)  στις 3 Μαΐου, προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες και στην παραγωγή τους.

Είχε προηγηθεί και η χαλαζόπτωση στις 21 Απριλίου που και αυτή προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Οι ζημίες αφορούν καλλιέργειες σε ακτινίδια, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, σιτηρά, αμπέλια, καρπούς με κέλυφος  κ.α.

Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι έχει καταστραφεί το 80% της παραγωγής ακτινιδίων στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, με τους αγρότες και παραγωγούς να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχω την έγγραφη διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι επίκειται η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενταχθούν στα αποζημιωτικά αίτια και οι ανεμοθύελλες.

Στην παρούσα φάση όμως θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των παραγωγών ακτινιδίων που οι καλλιέργειες τους υπέστησαν ζημιές, μέσα από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις ( ΠΣΕΑ) .

Αυτό προϋποθέτει και την αποστολή πλήρους φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , σύμφωνα με το άρθρο 108 παράγραφος 3 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1.Με δεδομένο το μέγεθος και την έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες ακτινιδίων και οπωροφόρων δέντρων, προτίθεται η κυβέρνηση να εξετάσει την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών μέσα από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ);

2. Είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης η προετοιμασία και η υποβολή φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκριθεί η κρατική ενίσχυση στους αγρότες που οι καλλιέργειες και η παραγωγή τους, υπέστησαν ζημιές;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας