Νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας για να διευρυνθεί το πλαίσιο των αποζημιώσεων

Στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα προβλέπεται η χορήγηση αποζημιώσεων σε αγρότες για περιστατικά όπως οι πλημμύρες, οι ανεμοθύελλες, η χαλαζόπτωση, το υπερβολικό ψύχος, οι κεραυνοί, οι κατολισθήσεις , οι κίνδυνοι από άγρια ζώα αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή.

Η έγγραφη αυτή διαβεβαίωση δόθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αυγενάκη προς το Βουλευτή Πιερίας κ.Σπύρο Κουλκουδίνα που είχε αναδείξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί της Πιερίας από την φυτοπαθολογική προσβολή των καλλιεργειών τους  λόγω των βροχοπτώσεων αλλά και άλλοι αγρότες, όπως οι καστανοπαραγωγοί.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο προωθεί την άσκηση πολιτικής στον τομέα των οπωροκηπευτικών και των μήλων μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών.

Στην Πιερία υπάρχει μία μόνο Οργάνωση Παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών με μήλα ενώ ο συνολικός αριθμός των μηλοπαραγωγών είναι 242 (σύμφωνα με τα ΑΦΜ).

Αυτό και μόνο δείχνει ότι οι μηλοπαραγωγοί πρέπει να συγκροτήσουν Οργανώσεις Παραγωγών, που με βάση τη νέα ΚΑΠ μπορούν να χρηματοδοτηθούν για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η φυτοπαθολογική προσβολή στις καλλιέργειες μήλων, και συγκεκριμένα  το φουζικλάδιο.

Ο κ.Κουλκουδίνας ζήτησε εκ νέου εξεταστεί και η η περίπτωση χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μηλοπαραγωγούς που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται δραματικά.