Την ένταξη όλων των αγροτών στις οικονομικές ενισχύσεις του προσωρινού πλαισίου για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών που βιώνουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ζητά ο Σπύρος Κουλκουδίνας

Σε μια τεκμηριωμένη παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας, προκειμένου να συμπεριληφθούν όλοι οι αγρότες που πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, στις ενισχύσεις του προσωρινού πλαισίου αλλά και να στηριχθούν και  από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Ο κ.Κουλκουδίνας τονίζει ότι οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έχει δημιουργήσει συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας διαταράσσοντας την αγορά, εξακολουθούν και πλήττουν τον πρωτογενή τομέα ενώ σε συνδυασμό  με την κλιματική κρίση που οδηγεί σε καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και σε φαινόμενα ακαρπίας, δημιουργούν οριακές συνθήκες για τους αγρότες.

Ο Βουλευτής Πιερίας θέτει τα εξής δεδομένα:

-Στα  μέσα Απριλίου, η Κομισιόν έστειλε σχέδιο πρότασης προς τα κράτη-μέλη για τη χρονική παράταση του πλαισίου περιορισμένων  κρατικών  ενισχύσεων  στον αγροτικό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα ο αρμόδιος  επίτροπος Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι τόνισε ότι «η κρατική ενίσχυση είναι  απαραίτητη σε αυτή τη συγκυρία και κάτω από αυτές τις ασυνήθιστες συνθήκες».

-Η Βουλγαρία υπέβαλε προς την Κομισιόν αίτημα  κρατικών ενισχύσεων ύψους περίπου 86,9 εκατ. ευρώ( το οποίο εγκρίθηκε) για να στηριχθούν οι αγρότες της γειτονικής χώρας λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

-Το διεκδικητικό πλαίσιο έθεσε και η ίδια η Ελλάδα , στις 27/5/2024, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας τις συνέπειες σε ακτινίδια και οπωροφόρες καλλιέργειες, ζητώντας να υπάρχει διάθεση  του 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ για την ενίσχυση των αγροτών.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας τονίζει ότι η επιμήκυνση του προσωρινού πλαισίου για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών που βιώνουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, θα πρέπει να καλύπτει όλους τους αγρότες  που πλήττονται και όχι περιορισμένες κατηγορίες ενώ θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλες πηγές για να ενισχυθούν οι αγρότες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Οικονομική ενίσχυση των αγροτών λόγω των συνεχιζόμενων συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία»

Κύριε Υπουργέ,

Οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έχει δημιουργήσει συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας διαταράσσοντας την αγορά, εξακολουθούν και πλήττουν τον πρωτογενή τομέα.

Μαζί με την κλιματική κρίση που οδηγεί σε καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και σε φαινόμενα ακαρπίας, δημιουργούν οριακές συνθήκες για τους αγρότες.

Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο που υπάρχει αλλά το ζητούμενο είναι να καλυφθούν όλοι οι παραγωγοί αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η κλιματική κρίση επηρεάζει όλους τους αγρότες και ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων.

Σχετικά πρόσφατα, στα μέσα Απριλίου, η Κομισιόν έστειλε σχέδιο πρότασης προς τα κράτη-μέλη για τη χρονική παράταση του πλαισίου περιορισμένων  κρατικών  ενισχύσεων  στον αγροτικό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα ο αρμόδιος  επίτροπος Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι τόνισε ότι «η κρατική ενίσχυση είναι  απαραίτητη σε αυτή τη συγκυρία και κάτω από αυτές τις ασυνήθιστες συνθήκες».

Παράλληλα η Βουλγαρία υπέβαλε προς την Κομισιόν αίτημα  κρατικών ενισχύσεων ύψους περίπου 86,9 εκατ. ευρώ( το οποίο εγκρίθηκε) για να στηριχθούν οι αγρότες της γειτονικής χώρας λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή ένα διεκδικητικό πλαίσιο έθεσε και η ίδια η Ελλάδα , στις 27/5/2024, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας τις συνέπειες σε ακτινίδια και οπωροφόρες καλλιέργειες, ζητώντας να υπάρχει διάθεση  του 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ για την ενίσχυση των αγροτών.

Είναι σαφές ότι η επιμήκυνση του προσωρινού πλαισίου για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών που βιώνουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, θα πρέπει να καλύπτει όλους τους αγρότες  που πλήττονται και όχι περιορισμένες κατηγορίες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σχετικά με την συμπερίληψη όλων  των αγροτών που πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία ,  στις ενισχύσεις του προσωρινού πλαισίου αλλά και να στηριχθούν και  από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας